Doğal ortam, Doğal yumurta
Doğal ortamlarında Horoz ötüşüyle uyanan tavuklarımızın herbirinin bir ismi var. ‘’Geh bli bli’’ ye gelmez bu tavuklar. Kamerayla izlendiklerinin farkındadırlar. Sarısı, beyazı, kızılı, renk renk, arkasından bak, kırıtarak yürür her biri. Gagalarında bir gıt gıt lakırdısı birbirlerine kur yaparcasına dolaşır, sağı solu eşeler gün boyu. Aralarında meşhur olanlar bile var bak şu meşhur saatin kadranında tik tak, tik tak yem yiyen tavuk değil mi? Fastfood (yem) tercih etmez doğal beslenmek isterler, horozla kovalamaca oynar, kaçar gibi yapar isteyerek yakalanırlar, ağaçların tepelerinden aşağı uçmak ister uçamazlar, gün boyu güneşlenir, gölgede dinlenir, canı nerede isterse orada yumurtlar. Keyifle yaşamın sefasını sürerler ürettiğinin değerini bilir. Kendilerine sunulan bu imkanların karşılığını öder gibi her biri her gün bir yumurta ile bize teşekkür ederler.
Biz de doğal olarak onlara teşekkür ederiz.
İnek nerede? dağa kaçtı...
Doğaldükkan köy organizasyonları ile oluşan projelerden biri Doğal Çiftlikler Yöre köylülerimizin mevcut üretim gücünü proje mühendislerimizle birlikte eskiye dönüş projesi ile değerlendirmiş olduk. Çobanlar eşliğinde düzenli olarak her gün köye yakın yayla, mera ve otlaklarda gezinerek otlayan, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarımız temiz havada, yöremizin doğal otlarıyla beslenmeleri sağlanarak kaliteli üretimin ilk adımı atılmış oldu. Doğal dükkan köy projelerinin önemli bir bölümü aynı sistemle geliştirilen tavuk çiftliklerinde doğal ortamlarında güneşlenen, gezen, eşinerek tamamen doğal yiyeceklerle beslenen ve yumurtlayan tavukların ürünleri doğal üretim zincirine eklenmiş oldu.
Proje mühendislerimizin desteği ve düzenli veteriner kontrolleri sayesinde et, süt, yumurta gibi ürünlerimiz kontrollü ve sürdürülebilir olarak üretilmesi sağlandı.
Bu sayede projeye destek veren doğal çiftliklerin ürünleri de değerlendi.
Reçel veren ağaç taşlanmaz…
Sevgiyle büyümeyen ağacın meyvesi olmaz, tohumunda ki lezzet toprakla değil sevgiyle beslenir. Zamanı gelince budanır, gerekince sulanır, meyveleri tek tek özenle toplanır. Çocukluğumuzun en tatlı hatıralarında meyveler vardır. Kirazdan küpe yapar , göz hakkı deyip erik çalardık komşu bahçeden, portakalı soydum, başucuma koydum oyunlar oynardık, reçel kavanozlarında meyvelerin, mevsimi hiç bitmeyen tadı damaklarımızdan hiç eksilmezdi.
Köylerde, yaylalarda ve ormanlık alanlarda doğal ortamlarında kendiliğinden (dağ çileği, hurma, böğürtlen) veya meyve bahçelerinde yetişen doğal meyveleri reçel yapımı için uygun zamanlarda köylülerle birlikte toplayarak geleneksel yöntemlerle gerçekleştirdiğimiz reçel üretimleri ile ev hanımlarının el emeğini değerlendirmiş olduk.
|